Si, si - där satt den!

Matchreferat från Svenska Basketförbundet  2009-08-03
U-16 damerna vinner mot Tyskland och tar första vinsten i EM

Efter en relativt slarvig tillställning, där båda lagen hade över 25 turnovers, kunde Sverige ta hem segern tack vare ett bra lagspel och en enastående Elin Gustavsson. Sverige vann till slut med 66-60.

Sverige var lite nervösa inledningsvis och inledde skakigt. Efter en trea av Laura Hebecker gick Tyskland upp till en 11-4 ledning. Sverige tog sig dock samman och första quarten slutade med ställningen 16-12 till Tyskland.

Andra quarten inleddes med bra spel av Sverige som kom i kapp direkt, mycket på grund av att Amanda Zahui kom igång med sitt spel. Men redan med ett par minuter spelade föll Amanda illa och ådrog sig en lättare hjärnskakning. Efter det följdes lagen åt och vid ställningen 20-20  gjorde Sverige ett ryck som startade med en fin block av Elin Gustavsson. Sverige gjorde 8-0 och gick fram till 28-20 ledning med 03.52 kvar av andra. Tyskland avslutade dock halvleken starkt och kom tillbaka. Halvtidsresultatet skrev till 32-29 i Sveriges favör.

I tredje quarten stod matchen och vägde. Lagen följdes åt och efter drygt 4 minuter kom Tyskland ikapp. Quarten slutade helt jämt vid ställningen 50-50. Sverige kom ut och rivstartade fjärde quarten tack vare starkt spel av Elin Gustavsson och Nathalie Fontaine. Sverige startade med 5 p på raken och efter det lyckades Tyskland aldrig komma tillbaka i matchen. 66-60 till Sverige blev alltså slutresultatet.


Sverige har en bra procent innanför tre med 53%. Precis som tidigare matcher i turneringen har man dock svagt trepoängsskytte och strax över 50 % från straffkast. Precis som tidigare är U-16 landslaget starka under korgarna och tar 41 returer (18 offensiva).

- Det var ingen enastående match, säger Ass.Coach Jeanette Johansson. Vi hade 28 turnovers. Skillnaden var att vi även hade Elin Gustavsson och att vi spelade som ett lag.

Elin Gustavsson hade 21 p och över 50 skottprocent (10/18 innanför tre). Hon drog dessutom ned 11 returer (6 offensiva), gjorde 6 steals och fick 4 assist. Vidare spelade Nathalie Fontaine bra, hon lyckade sätt otroliga 72,7% av sina tvåpoängare (8/11) vilket gjorde att Sverige för första gången i turneringen hade två spelare över 10 p. Nathalie tog även 7 returer och spelade fram 4 assist.


- Nathalie kämpade bra och då var hon ändå hämmad av en stukad fot, säger Jeanette. Förutom Elin och Nathalie var Jossans (Josefin Vesterberg) andra inhopp jättebra och det lovar gott inför framtiden. Hade Amanda (Zahui) fått vara kvar på planen hade vinsten förmodligen blivit större. Tyskarna hade ingen spelare av hennes storlek och hon hade precis börjat komma igång. Själva smällen såg inte så farlig ut, men hon kommer inte ihåg själva olyckan vilket inte är så bra. Hon vilar nu och vi håller henne under uppsikt. Vi hoppas dock på att hon skall kunna spela mot Ungern på onsdag.

Med vinsten idag har Sverige tagit ett viktigt steg mot målet att stanna kvar i A-gruppen:


- Skönt att vi tog Tyskland. Vitryssland ser svagast ut. Dock skall vi inte underskatta Ungern som vi hade lite problem med i OS, vi låg under i den matchen men lyckades vända och vinna, säger Johansson.

Om Sverige vinner mot Ungern på onsdag så krävs det ett smärre underverk av Vitryssland för att Sverige skall åka ur A-gruppen. Sverige är spellediga imorgon tisdag och kommer att köra genomgång och lättare träning under förmiddagen följt av umgänge med familjerna och vila för att vara maximalt utvilade inför vad som ser ut att bli den avgörande matchen mot Ungern.


skriven av - Pontus Thunblad



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0